Izraeliek vs. Palesztinok – egy rögbi meccs története

Szimbiózis Napok 2011
2011.05.13.

péntek
18:15 - 19:30
Mozaik terem - Földszint


Lerner Balázs és Bisztrai Márton képes beszámolója az Anthropolis Egyesület egy programjáról, a 'Global Education Through Sports' című eseményről.

2010 októberében Budapesten jártak izraeli rögbisek és az egyetlen palesztin rögbicsapat. Néhány más résztvevő mellett egy hetet töltöttek együtt különböző közös programokkal, majd egy rögbi tornán összemérték erejüket. A közel-keleti viszonyok, az izraeli-palesztin konfliktus, a generációkon átívelő sérelmek és sebek mélyítik a negatív sztereotípiákat, a szembenállást, a legtöbb esetben a gyűlölettel vegyes félelmet. Vajon egy olyan "erőszakos" sport mint a rögbi és annak szociális keretei képesek-e feloldani szembenállásokat?

Mi volt a szervezők célja az egy hetes program megszervezésével? Elérték-e ezeket a célokat? Milyen tapasztalatok szűrhetőek le izraeliek és palesztinok személyes találkozásából? Milyen etikai kérdéseket kellett mérlegelniük a szervezőknek? Hogyan kerül képbe a kulturális antropológia? Hollywoodi történet vagy realitás?

Kapcsoló linkek:

anthropolis.hu