▪ Történetek a szexualitásról
NARRATÍVA ÉS EMLÉKEZET részeként

Szimbiózis Napok 2017
2017.05.13.

szombat
12:20 - 12:40
Klubterem
Auróra pince


Narratíva és emlékezet

Tóth Eszter Zsófia (VERITAS Történetkutató Intézet):

Történetek a szexualitásról – NDK-sok Magyarországon, magyarok az NDK-ban

A szexualitás történetének kutatásra többféle módszer létezik. Egyrészt a diktatúra kontextusában ad áttekintést Josie McLellan kötete. Fejezeteit a diktatúra által a hivatalos beszédmódban fontosnak tartott kérdések köré rendezte, így többek között: ifjúság és szex, homoszexualitás, házasság és monogámia, nudizmus, pornográfia. A diktatúra kontextusában meghatározó kérdésnek számít, mi volt engedélyezett, szabad és mi nem a szexualitás viszonylatában, mely kérdések lehettek nyilvános diskurzus tárgyai.

1967–1983 között államközi munkacsere-egyezmény keretében közel 70 ezer magyar munkás és munkásnő dolgozott az NDK-ban: a legtöbben – 20-25 éves fiatalok – három évet töltöttek kint, azonban maradandó szerelmi és szexuális élményekkel tértek haza.

Forrásaim egyrészt a terepmunka során Drezdában, Budapesten és Balatonfüreden az egykori munkavállalókkal készített interjúim, általuk írt novellák, készített fényképek és olyan fegyelmi tárgyalások jegyzőkönyvei, amelyek során a korabeli magyar hatóságok szexuális normasértés miatt küldtek haza magyar munkavállalókat. Mi számított normasértésnek? Volt-e fogamzásgátlás, ha igen, milyen formában? Mi számított macsó viselkedésnek? Milyen sztereotípiáik voltak egymásról?