Megfigyelői perspektívák, részvételiség

Szimbiózis Napok 2017
2017.05.12.

péntek
17:30 - 19:00
Nagyterem
Auróra - földszint


Kerekasztal-beszélgetés ▪ ▪ Részvétel, együttműködés, kutatás, akció

Vajon mi a jelentősége a szakmailag laikus, a saját életkontextusaira vonatkozóan szakértő emberek részvételének és a velük történő együttműködésnek a különböző szakterületeken végzett tudományos munkában? Milyen viszonyban áll egymással részvétel, bevonás és bevonódottság? Milyen formákat ölthet a célként megfogalmazott pozitív irányú társadalmi változás? Hogyan függ mindezzel össze a tudás és a hatalom kérdése? Vajon milyen változások figyelhetők meg a társadalomtudományi praxisokban annak köszönhetően, hogy felértékelődtek a mindennapi, helyi tudásformák, megjelent a tudomány demokratizálásának igénye és megfogalmazódott a kutatáshoz való jog? Miként tehetünk tudományos szakemberekként, kutatókként láthatóan hasznos és társadalmilag jó dolgokat hivatásunk magától értetődő részeként?

A kerekasztal-beszélgetés, amelynek apropóját a Replika folyóirat 100., „Részvételiség, megfigyelői perspektívák” lapszáma adja, a társadalomtudományokban alkalmazott, az érintettekkel (stakeholders) kialakított különböző részvételi és együttműködési gyakorlatokat, a sokszínű részvételi kutatási megközelítéseket tárgyalja.

Beszélgetőtársak: Balázs Péter, Bálint Mónika, Fehér Bori, Gelei András, Kelemen Eszter, Málovics György, Oblath Márton.

Moderátor: Frazon Zsófia (Néprajzi Múzeum).

A program szervezői: Farkas Judit és Lajos Veronika (a Replika 100. számának szerkesztői).