Mérföldkő - A magyar kulturális antropológia története

Szimbiózis Napok 2008
2008.05.16.

péntek
16:30 - 18:00
Vetítőterem
DocuArt

Előadás BLOKK
Mérföldkő - A magyar kulturális antropológia története

Immár harmadik éve kerül megrendezésre a Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivál. Az elmúlt két évben sokan jöttek oda hozzánk, hogy mit lehet tudni az antropológiáról, hol, milyen forrásokban lehet olvasni a magyar kulturális antropológia történetéről. Megígértük, hogy idén külön szekciót szervezünk e témáról. Kézdi Nagy Géza szerkesztésében a Nyitott Könyvműhely Kiadó gondozásában idén jelenik meg az „A magyar kulturális antropológia története" című kötet, amelynek bemutatója a Szimbiózis Napok fesztivál keretében lesz. Sok jeles antropológus vesz részt rajta, akiknek személyisége, tudása és anekdotái igazi kuriózumot, érdekes programot ígérnek a közönség számára.

Egy tudományterület elismertségét, nagykorúságát jelzi, ha a történetéről írni, beszélni lehet. A magyar kulturális antropológia történetét Kézdi Nagy Géza írta meg, és az általa szerkesztett kötet a Nyitottkönyv Műhely gondozásában jelenik meg a Szimbiózis Napokra. A kötetben egy-egy tanulmánnyal e tudományterület egykori és mai legnagyobbjai is szerepelnek, így nem csupán tudománytörténeti kuriózum, hanem a magyar kulturális antropológiai kutatások egyedülálló összefoglalója is.

A bemutatón többen is részt vesznek a kötet alább felsorolt szerzői közül:

A. Gergely András, Borsányi László, Fejős Zoltán, Hofer Tamás, Hoppál Mihály, Kapitány Ágnes, Kapitány Gábor, Kézdi Nagy Géza, Papp Richárd, Prónai Csaba, Sárkány Mihály, Vargyas Gábor, Zempléni András