Látványrégészet a közelmúltból – Képek és élethelyzetek a Kaukázus világából

Szimbiózis Napok 2017
2017.05.12.

péntek
15:15 - 16:15
Klubterem
Auróra pince


Posztszovjet területek becsben tartott értékei Grúziában, Örményországban és Hegyi-Karabakhban

S. Varga Ilona fotográfus (ALion) kaukázusi kultúrakutató útra ment. Az ősi világok maradványainak fotózása közben az elmúlt (?) kommunista időszak maradványaiba futott bele úton-útfélen. Vajon ezek hanyagságból, mókából, néhol félelemből vagy megtartott kegyeletből maradtak fent? ▪ [Fotó]

Az előadás képsorai egy virtuális régészeti múzeumot tárnak elénk.

Fotós és előadó: S.Varga Ilona fotográfus (ALion fotó).

www.alionphoto.com   ▪   www.alionfoto.hu   ▪   www.flickr.com/a_lion   ▪  http://500px.com/ALionPhoto


Rövid ismertető

"Az elmúlt hosszú évtizedekben a szovjet „kulturálódás” maradandó nyomokat hagyott mind az emberek tudatában, szellemiségében, mind az őket körülvevő világ látványos, megalomán, értelmetlen, környezetszennyező mivoltában. Sok időbe fog ez telni, hogy az egykori Szovjetunió területén már ne legyen meghatározó „érték” a lakosság számára. Az új generációk már a globalizálódás jegyében élik mindennapjaikat, de nagyszüleik, szüleik beégett mintái alapján még nem tudják teljesen szétválasztani a két világot egymástól. A fiatal generációk nyugati öltözéke, zenehallgatása, építkezése, környezetrendezése már nem táplálkozik az egysíkú, mindenre és mindenkire ráerőltetett szovjet mintákból. Ám a régi dolgok még mindig használatban vannak – pl. környezetszennyező, indusztriális szemét, itt-ott vizuális környezetszennyezés – az iparban és a településkialakításban is.

Mordor-szerűen füstölgő hegyek (nem vulkánokról van szó), ipai kövületek, fémszemétből épített hajlékok, omladozó gyárépületek és iparterületek, kongó üzletek és el nem takarított romok, szemetek, út menti hordókból rakott „töltőállomások” éppen úgy részei a mindennapoknak, mint a Coca-Cola, a műköröm, a csillogó autócsodák a guruló roncsok között, a plázák, a diszkózenét üvöltő szórakozóhelyek, a fantasztikus és lenyűgöző antik- és ócskapiacok, új építészeti remekművek, borászatok, műemlékvédelem és még megannyi más helyi különlegesség.

Nem szándékozom csak a rémségeket, az anomáliákat bemutatni. Szeretném, ha nyoma lenne annak, hogyan lehet integrálni a közelmúlt – száz év –, valamint a régmúlt értékeit és értéktelenségeit, melyek mintegy szimbiózisban élnek tovább a posztszovjet világban. Remélve, hogy az az időszak soha nem tér vissza már, és ami megmaradt belőle, mementó lesz az utókor számára."

S. Varga Ilona – ALion fotó


Az előadás Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/428962434148758/