▪ Az utolsó szocialista időszakbeli rendőrgyilkosság
Akkor és ott. Az emlékezés helyei részeként

Szimbiózis Napok 2016
2016.05.07.

szombat
14:00 - 14:20
Klubterem
Auróra pince


Akkor és ott. Az emlékezés helyei

Tóth Eszter Zsófia (VERITAS Történetkutató Intézet): Tatort – az utolsó szocialista időszakbeli rendőrgyilkosság tetthelye és annak emlékezete

1988. november 4-én éjjel Budapesten, a 47-es villamoson megölték Bukszár Tibor rendőr főtörzsőrmestert garázda fiatalok. A gyilkosságban sűrített eseménysor több szempontból is szimbolikus: a fiatalok viselkedésükkel a korabeli társadalmi normák ellen vétettek, a rendőr alkoholos befolyásoltságával és provokatív fellépésével szintén egy korabeli társadalmi konszenzust sértett meg. Az eset kapcsán a közvélemény először találkozott azzal, hogy a közbiztonság megrendülhet és a kádárista rendvédelem – a közszeretetnek nem örvendő gumibotos rendőr alakja – a sajtónyilvánosság térnyerésével egyre emberibbé, sebezhetőbbé vált.

A peres eljárás négy évig tartott, a Legfelsőbb Bíróság új eljárást lefolytatását rendelte el. Végül 1991. október 28. és 1992. január 24. között dr. Miszori László bíró tanácsa lefolytatta immáron a harmadik elsőfokú eljárást, és 1992. január 30-án ítéletet hirdettek. Az első lövés az ítélet szerint a villamoson, a második akkor dördült el, amikor Bukszár Tibor kiesett a villamosból, ez sebesítette meg Hajdú Istvánt. Solymosi Atilla 6 év fogházbüntetést kapott, a többiek 8–18 hónap közti felfüggesztett szabadságvesztést, amely az amnesztia hatálya alá esett.