Jemen képekben

Szimbiózis Napok 2016
2016.05.07.

szombat
18:30 - 19:15
Nagyterem
Auróra - földszint


Vetítéses előadás Jemenről, egy évek óta polgárháború sújtotta, nagyon ritkán látogatott országról – sok képpel, zenével, bepillantást engedve a sokak számára talán ismeretlen vidék csodás tájaira, épületeire és legfőképp az ott élő emberek életére.

Az úti beszámolóból ízelítőt kaphatunk arról, mi várna a világ egyik legszegényebb országába látogató vendégre, ha egyszer ott is béke lenne?

Előadó: Marton-Sugár Klára és Sugár Zoltán (fotók).


[Kép megtekintése nagyobb méretben]

Fotó: Sugár Zoltán.


Az érdeklődők ráhangolódásaként hadd idézzünk egy jemeni anekdotát, amely akár az egész előadás felütése is lehetne:

Amikor Ádám és Gábriel arkangyal visszatérnek a Földre, hogy azt együtt körberepüljék, Gábriel lesz a kalauz: „Ez itt Franciaország, ez itt Olaszország... Ez már Görögország és ez itt Jordánia...”
Azonban Ádám zavartan néz, hisz nem ismer fel semmit sem, de amint elérik az Arab-félsziget délnyugati sarkát, egyszer csak vidáman kiált fel: „Ah, itt van Jemen...”
Amikor Gábriel értetlenül néz rá, hozzáteszi: „Itt azóta sem változott semmi!”

Erről mi is meggyőződhettünk, amikor kihasználtuk az ország történelmének egyik olyan rövid időszakát, amikor éppen nem volt polgárháború, és néhány hétig Jemenben lehettünk. Ha egyszer béke lenne a félsziget csücskében, azt mondanánk mindenkinek, hogy kihagyhatatlan a szinte semmilyen ásványkinccsel nem rendelkező, továbbra is nagyban a törzsi hagymányokra támaszkodó, a világ egyik legszegényebb országa, ahol valóban egyenesen megállt az idő.