Azonos nemű párok a családban

Szimbiózis Napok 2016
2016.05.06.

péntek
17:30 - 18:15
Kisterem
Auróra - földszint (az udvarról balra)


Az elfogadás fokozatai

„A szüleid/tesód/nagyid elfogadja?” – kérdezik gyakran az LMBTQ emberektől. De mit is jelent pontosan az azonos nemű párkapcsolat elfogadása?

Interjúk, beszélgetések és internetes fórumok részletein át megláthatjuk, hogy az elfogadás szubjektív, fokozatokkal rendelkezik és olykor még bizonyos fokú homofóbiával is együtt járhat.

Előadó: Béres-Deák Rita kulturális antropológus (PhD hallgató, CEU).


Az előadás alapja a disszertációm és az ahhoz végzett terepmunka, amelynek során interjúkat készítettem azonos nemű kapcsolatban élő vagy élt párokkal, illetve családtagjaikkal, résztvevő megfigyelést végeztem különböző műhelybeszélgetéseken és egyéb programokon, valamint internetes fórumokat elemeztem. A fókusz az azonos nemű párok és családjuk kapcsolatán volt, ebből előadásomban a párkapcsolat elfogadására koncentrálok. Példákat hozok arra, hogy ugyanaz a helyzet elfogadásnak vagy elutasításnak is megélhető különböző körülmények folytán vagy akár különböző személyek által, illetve hogy a látszólagos elfogadás olykor az elutasítás vagy a homofóbia elemeit is magában foglalhatja. Ezáltal szeretném tágítani az elfogadás fogalmát, és a kirekesztés/befogadás merev ellentétpárja helyett egy fokozatokkal rendelkező, helyzet- és személyfüggő megközelítést felvezetni.