Kiállításmegnyitó: "Úton lenni Oroszországban"

Szimbiózis Napok 2016
2016.05.06.

péntek
18:20 - 18:35
Nagyterem
Auróra - földszint


A kiállítás képei a vasúti utazástól kezdve, a havas tajgai utakon át egészen a kis erdei ösvényekig terjedően betekintést nyújtanak az utazás jelenségkörébe a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legnagyobb vízi, vasúti és közúti úthálózatával rendelkező országában, Oroszországban. ▪  Fotó

  • Kiállításmegnyitó: május 6. péntek 18:20-kor.

  • A kiállítás május 18. szerdáig tekinthető meg.

Kapcsolódó program:


A kiállításról:

Ki ne vágott volna bele hosszabb, rövidebb utakba élete során? Utazunk a szomszéd városba, a fővárosba, külföldre – nyaralni, bevásárolni, rokonokat látogatni. Mindenki tudja, hogy az utazás nem abban a pillanatban kezdődik el, amikor az ember kiteszi a lábát a kapun, és nem akkor fejeződik be, amikor becsukja maga után az ajtót. Az elindulást megelőző készülődés – oroszul a ’bőrönd hangulat’ –, a megérkezést követő köszöntés, vagy az ajándékok átadása mind-mind része lehet az utazásnak. Az utazás egyszerre lehet nyűg és öröm – de lehet hétköznapi, általános esemény is az életünkben.

Ami számunkra, Magyarországon megszokott és magától értetődő, az Oroszországban korántsem olyan egyszerű. Az oroszországi közúti, vízi és vasúti hálózat a világon a legkiterjedtebbek közé tartozik. A települések közötti óriási távolságok áthidalása sokszor több napos vonatozást, hosszas autózást vagy éppen lánctalpas kétéltű járművekben való zötykölődést igényel. E nehézségek ellenére a távoli, elzárt, sokszor utakkal sem rendelkező településeken az utazás, az úton levés ugyanúgy napi rutinná válhat, mint nálunk. Csak éppen alapos ismeretekkel és készségekkel kell rendelkezniük az utazóknak. A kiállítás képei a vasúti utazástól kezdve, a havas tajgai utakon át egészen a kis erdei ösvényekig terjedően betekintést nyújtanak az utazás jelenségébe.