Czingel Szilvia: A pokol polgármestere
Az ember és tragédiája részeként

Szimbiózis Napok 2015
2015.04.24.

péntek
15:45 - 16:45
LÄRM - fekete terem
Fogasház - emelet


Az ember és tragédiája

Czingel Szilvia (Centropa Alapítvány): A pokol polgármestere

Három szoba is volt a rákospalotai házban. A kertben málnabokrok, gyümölcsfák. Az utóbbi években már csak kertészkedett, a szekrényben porosodott honvédtiszti díszegyenruhája. Ötvenhárom áprilisában mégis eljött érte az ÁVO. Vallottak rá: látták, amint a pénzéért meggyilkolta Raul Wallenberget.

Amikor kitört az első világháború, azonnal behívták. Karpaszományosként vonult be, de egy teljes gépkocsizó szállító egységet bíztak rá. Az első vonalban szolgált az olasz fronton, többször megsebesült. Előbb zászlóssá, majd főhadnaggyá léptették elő.

1935-ben felkerült ruhájára a harmadik csillag. Horthy Miklós századossá léptette elő. Mire életbe léptek a zsidótörvények, Domonkos Miksa megkapta az ún. „Horthy mentességet”. Rá semmilyen zsidóellenes intézkedés nem vonatkozott.

A történelem úgy hozta, hogy a hitközségnek szüksége lett a hadviselt hazafira. Domonkos százados pedig nem mondott nemet. Képességeit és kapcsolatait arra használta, hogy segítse a munkaszolgálatos századok felruházását, ellátását. Amikor negyvennégy márciusában bejöttek a németek, a hitközség megint csak Miksát vezényelte az élvonalba. Úgy tárgyalt a náci tisztekkel, hogy észre sem vették rajta, hogy zsidó. Sárga csillag nélkül, századosi egyenruhában hallgatta a katonák követeléseit. Telefonkönyvében ott volt Wallenberg száma. A svéd diplomata többször kapott fülest Eichmann erőszakos akcióiról. Érkeztek a menlevelek, nem vitt el mindenkit a halálvonat. A zsidó származású hazafi Horthyval is személyes kapcsolatban állt. 

A gettó felállításánál Domonkos már úgy tevékenykedett, mint egy polgármester. Irodáját folyamatosan ostromolták a segítségkérők. Negyvenöt után Domonkos Miksát megválasztották a pesti izraelita hitközség főtitkárának. A pesti gettó megmentéséért Tildy Zoltán a Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozatát adományozta a „pokol polgármesterének”. A békeévek azonban nem hoztak számára megnyugvást. Nem volt szükség többé a bátorságára, kapcsolataira, konzervatív zsidó körök vallástalansága miatt támadták. Kifogásolták, hogy vezetőjük egy magyar katonatiszt. És persze a Rákosi rendszerben is talajt vesztett. 1950-ben önként nyugdíjba vonult.

Ezután jött érte a fekete autó.