Open Doors Youth Voices 2015

Szimbiózis Napok 2015
2015.04.24.

péntek
13:00 - 21:00
Szimbiózis terem
Fogasház - emelet, gang


Az Open Doors interkulturális médiatréning zárókiállítása

Az Open Doors Hungary egy művészeti projekt, amely az országba felnőtt kísérő nélkül érkezett menekült és menedékkérő fiatalok számára állít komplex programot a vizuális kommunikáció, az építészet és a design eszközeivel. Programunk célja, hogy a menekült fiatalok sikerrel illeszkedjenek be a magyar társadalomba, önkifejezési eszközeik és minőségi kapcsolataik fejlődjenek.

2014 őszén az Adobe Foundation támogatásával, az Adobe Youth Voices program keretében médiatréninget indítottunk menekült fiatalok és magyar középiskolások részvételével.

Az Adobe Youth Voices program célja, hogy világszerte minél több fiatal rendelkezzen a „Kreatív Magabiztossággal” (Creative Confidence) – azaz a kreatív problémamegoldás képességével. Ezért arra ösztönzi őket, hogy megtalálják és hallassák saját hangjukat.

Az AYV módszertana elsősorban 13–19 éves fiatalok számára nyújt inspirációt, tréninget, technológiai segítséget, hogy eredeti médiatermékeket hozhassanak létre az őket érdeklő és érintő problémák kapcsán. 2006 óta 60 országból több mint 5000 oktató és 190000 fiatal vett részt az AYV programjaiban, hogy gondolatébresztő alkotásokat hozzanak létre kapcsolatokról, emberi jogokról, környezetükről és más releváns kérdésekről. A résztvevők a program során fejleszthetik önkifejezési eszköztárukat, gondolkodásmódjukat, együttműködési képességüket, rugalmasságukat és kitartásukat– a készségeket, amelyek kulcsfontosságúak a Kreatív Magabiztossághoz.

Az AYV program részeként indult Open Doors Youth Voices médiatréning során a menekült fiatalokhoz 12 tizenhatodik életévüket betöltött magyar középiskolás és hátrányos helyzetű fiatal csatlakozott, hogy 4 vegyes csoportban 8 szakmai mentor segítségével közösen hozzanak létre animációt, kisfilmet, interaktív plakátot és fotósorozatot egy-egy általuk megfogalmazott téma kapcsán. Az egy hónapos munka során a fiatalok beszélgethettek identitásukról, származásukról és céljaikról, keresték a közös pontot, hogy megfogalmazhassák közös üzenetüket. Munkájuk lenyomata egy kiállítás lett, melynek ígérete motiválta a munka eredményességét, és lehetőséget adott arra, hogy a fiatalok üzenete másokhoz is elérjen.

2015 márciusában a program folytatódik, fiatalok újabb csapata ismerkedhet meg a médiaalkotás eszközein keresztül egy interkulturális közeggel, a kulturális sokszínűségben rejlő lehetőségekkel.

http://opendoorshungary.blogspot.hu  ▪  https://www.facebook.com/OpenDoorsHungary

http://utilapu.hu/munkacsoportjaink/open-doors/