A kultúra rejtelmei

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.17.

szombat
15:15 - 15:45
Narancs terem és Udvar
Fogasház - földszint


Könyvbemutató és beszélgetés a körülöttünk lévő ismert-ismeretlen világ rejtett jelentéseiről.
Gondolatébresztőnek belelapozunk a kötetbe,
amelyről ezt írta A. Gergely András: „textuális desszertdoboz”.
Közreműködik: Petró Tímea és Bali János.

A kötet tartalomjegyzéke ITT olvasható.


Olvasók a kötetről:

Tanulmányok „a legkülönbözőbb témában. Mindegyik olyan szálat húz ki a társadalom szövetéből, amelyet csakis azok vesznek észre, akiket beavattak ennek a bonyolult, sokmintás szövetnek a titkaiba. Meglátják a legérdekesebb és legapróbb mintákat is. Azt, hogy ezekből hogyan alakul ki a számunkra talán nem is feltűnő mintázat.” (Sipos Júlia, MR1 Kossuth Rádió)

-----

„A most megjelent Festschrift, „A kultúra rejtelmei” összefoglaló üzenettel a terek, idők, kultúrák, szokások, értékrendek, mintázatok és értelmezések látható vagy láthatatlan világait jeleníti meg.
A négy nagyobb fejezetre tagolt tanulmány-válogatás (Mindennapok antropológiája, Az antropológia és környezete, A mindennapok pszichológiája – a mindennapok szociológiája, Élet és művészet) széleskörű kultúratudományi merítést kínál (az olvasó tengernyi tematikában veszhet el, mint például kutatás és belátás, nyilvánosság és börtön, porcelán-szimbólumok és háztartási gépek, női sorsok és LMBTQ-identitás, nemzeti szimbólumvarázsok, betegség és drogfüggés, oktatás és kommunikáció, nyelvi jelek és keleti mozgásművészet, barátság és gyermeklét, ízlésváltozás és állampolgáriság, tárgyak és művek, lakómodellek és létmódok)...”  (A. Gergely András, MTA PTI)

-----

„A kultúrakutatás diszciplináris szempontból az egyik legváltozatosabban megközelíthető társadalomtudományi terület, szerteágazó tudományos diskurzusaiban nem az úgynevezett „magaskultúra”- és művészeti formák kapnak domináns szerepet. Reprezentációink interdiszciplináris keretek között értelmezhetők a legkönnyebben − a „mindennapok” gyakorlatainak, kultúrájának e megsokszorozott lehetőségeit mutatja be a kötet mintegy harminc szerzőtől, illetve szerzőpárostól...”
(Cseh Szilvia, BCE Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola PhD hallgató, vizuális kommunikáció oktató, szerkesztő)