Gyermekek a nemzetközi fejlesztésben - a milleniumi fejlesztési célok gyermekszemmel

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.16.

péntek
13:30 - 20:00
Narancs terem és Udvar
Fogasház - földszint


Kiállítás a DemNet Alapítvány szervezésében

Öt magyar és három, hazánkban működő nemzetközi iskola 230 diákjának közreműködésével a DemNet Alapítvány 2013. december elején útjára indította a "Gyermekek a nemzetközi fejlesztésben – a Millenniumi Fejlesztési Célok Gyermekszemmel" című kiállítását.

Az Alapítvány V4Aid projektje keretében, az EU támogatásával megvalósult kiállítás partnere volt az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány szakértő közreműködéssel és támogatással, képek felajánlásával, illetve a Vizuális Világ Alapítvány a projekt művészeti vezetésével és a szervezéssel. Az elkészült alkotásoknak több eddigi helyszín között elsőként a budapesti Katona József Színház adott otthont. (További információ: Bördős Éva projektvezető, bordos.eva@demnet.org.hu) 

További részletek: www.demnet.hu.

Az ENSZ tagállamai 2000-ben kötelezték el magukat nyolc ún. millenniumi fejlesztési cél mellett, és elhatározták, hogy (1) 2015 végéig véget vetnek a súlyos szegénységnek és éhínségnek, (2) megvalósítják a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatást, (3) előmozdítják a nemek közötti egyenlőséget és segítik a nők felemelkedését, (4) csökkentik a gyermekhalandóságot, (5) javítják az anyai egészségügyet, (6) küzdenek a HIV/AIDS, a malária, és más betegségek ellen, (7) biztosítják a környezeti fenntarthatóságot és (8) a fejlesztés érdekében globális partnerséget alakítanak ki.

Ezen célok megvitatásával indult 2013 szeptemberében a diákokkal közös munka, és a három hónapon keresztül tartó alkotói folyamat. Az iskolák 11–18 éves diákjai kreatív közösségeket formálva értelmezték és gondolták tovább a nyolc célkitűzést, és két-két célhoz kapcsolódóan vizuális formába is öntötték az érzéseiket és a kérdések megoldására vonatkozó javaslataikat. Az alkotások alapját tizenhat, az UNICEF által biztosított fénykép adta.

http://www.demnet.hu