Terepmunka mexikói bábák körében

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.17.

szombat
18:00 - 19:00
Fogaskerti nagyterem (Fogaskert, hátul)
Fogaskert


Mihályfi Márta néprajzkutató, dúla előadása

„Az asszonyok nem bíznak magukban, mert mostanában elvesztettük a nőiességünk értékének tudatosítását… Mi nők alulértékeljük magunkat, mert nem éltük meg a tudatosság pillanatait… Mikor egy nő szül, én is vele együtt szülök, mert a szülő nő és a bába spirituális energiája egységbe kerülnek. Ez a bábai felelősségünk és megállapodásunk a közösségünk felé.”
(Enriquita Contreras, hagyományos zapoték bábaasszony)
 

„A mexikói bábák társadalma igen sajátos, összetett világ. A bábákat többféle csoportba sorolhatjuk képzettségük, szakmai tudásuk, munkájuk során alkalmazott módszereik és az egészségügyi rendszerben elfoglalt helyük alapján. Az utóbbi évtizedekben Mexikóban az otthonszüléseken tevékenykedő hagyományos és alternatív bábák munkalehetőségeit, a szülések során alkalmazott hagyományos vagy alternatív módszereit számos új rendelet, szabályzat korlátozza és akadályozza. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb szerepet kap Mexikó indiánok lakta közösségeiben is a nyugati mintájú szülészeti ellátás.

Az előadás során betekintést nyerhetünk ebbe a sajátságos helyzetbe, feltéve a kérdést, hogy a modern világ keretei között van-e létjogosultsága a hagyományos gyógyító bábaasszonyok módszereinek és szemléletének. Ellátogatunk mexikói születésházakba, bábaiskolákba és az Emberséges Szülésért Mozgalom munkáját megismerve szó lesz a bábák társadalmi szerepéről, megítéléséről és a jelenlegi egészségügyi rendszerben elfoglalt helyéről. A mexikói terepmunka érdekessége, hogy nem csupán kutatóként, hanem szülést kísérő dúlaként is támogathattam a mexikói bábák munkáját, számos hazánkban is alkalmazható hagyományos technikát elsajátítva a gyógyító asszonyoktól.” (Mihályfi Márta, néprajzkutató, dúla)
 

Fotó: Mazaték hagyományos bába és gyógyítóasszony oltárja előtt (Huautla de Jiménez, Oaxaca).
Készítette: Mihályfi Márta.

A terepmunkát a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) támogatta.