Pszichoszomatikus rendszerek, szomatopszichológiai folyamatok

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.17.

szombat
15:45 - 17:45
Fogaskerti nagyterem (Fogaskert, hátul)
Fogaskert


Test és tudat

A szekció célja a közönség elé tárni a pszichoszomatikus betegségértelmezés egyes rendszereit, melyek párhuzamot vonnak a gondolkodás, illetve lelki folyamatok és bizonyos szervek, testrészek, betegségtípusok között. Az előadások a tudat és a test kölcsönhatásait, egymásra ható folyamatait értelmezik. Mit „üzen” a betegségünk? Mit tettek a régi kínai bölcsek a stressz ellen? Hogyan késztet a Bechterew-kór, hogy bízzak életem történéseiben? Hogyan tudjuk átírni testtudati munkával mentális tartalmainkat, szimbólumainkat, jellegzetes kapcsolódási mintázatainkat? Meghívott szakértőink kifejtik a betegségek világképük szerinti szimbólumrendszerét. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követi.

Résztvevők: Fuferenda Pál, Korbai Hajnal, Molnár Emese, Dr. Oravecz Márk, Zörgő Szilvia.

Letölthető program (PDF)                   

|   Mitől egészséges az ember?  (kapcsolódó, ráhangoló kreatív program az Alkotóműhelyben)


Bevezető

Zörgő Szilvia (kulturális antropológus): Embodiment – a testet öltött kultúra

Előadások:

Gendlin-féle fókuszolás

Molnár Emese (pszichológus, fókusz-tréner, pszicho-szomatoterapeuta): Fókuszolás: Testi tudatosság, testi bölcsesség

A módszer a testi tudatosságra épít. Arra a felismerésre, hogy problémáinkra, elakadásainkra és betegségeinkre testi-zsigeri szinten tudjuk a választ, illetve a fejlődéshez/gyógyuláshoz vezető utat.A testünkkel való kommunikáció lehetővé teszi, hogy a betegség, az elraktározott fájdalom kiszabadulhasson, oldódjon, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A testünkkel való nyitott, elfogadó és tudatos kapcsolat segítségével rátalálhatunk problémáink tudattalanba süllyedt gyökereire, és felébreszthetjük a szervezetünk mélyén lévő természetes gyógyító, egyensúlyteremtő, regeneráló erőt.

Reiki

Fuferenda Pál (reiki mester): Reiki – önmagunkhoz vezető belső út

Az integráció mint a harmóniateremtés eszköze.

Hagyományos kínai orvoslás

Dr. Oravecz Márk (hagyományos kínai orvos, akupunktőr): Érzelmek és az egészség a kínai orvoslásban

Hogyan látja a több ezer éves kínai orvoslás a gondolataink, érzelmeink szerepét egészségünk megőrzésében és a betegségek kialakulásában? Milyen hasznos módszereket tanulhatunk a lelki egészség megőrzésére a kínai orvoslástól?
 

Pszichodinamikus mozgás- és táncterápia

Korbai Hajnal (pszichológus, kulturális antropológus, pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás csoportvezető): Testtudat és szimbólumok

A megtestesült elme hipotézis és a metaforaelmélet jelentősége a pszichodinamikus mozgás- és táncterápiában. Hogyan segíthet a testtudati munka az emberi elme szimbólumainak megváltoztatásában?