„Kurátori" szótár a kortárs képzőművészetről – nem csak kurátoroknak

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.17.

szombat
18:00 - 19:30
Moziterem - kiállítótér (földszint)
Fogasház - földszint


Vetített képes beszámoló és beszélgetés a tranzit.hu keretein belül elindult kollektív művészeti-kutatási projektről

Bemutatási mód, diszkurzivitás, együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatok, fehér kocka, interpretáció, kiállított kultúrák, kurátori szemlélet, oktatási fordulat, performatív kurátori gyakorlatok, részvételen alapuló művészeti gyakorlatok, szerzőség, új muzeológia – szavak egy online szótárból. De mit jelentenek?

A beszélgetésben a 2012-ben, a tranzit.hu keretein belül elindult kollektív művészeti-kutatási projektet, az angol-magyar nyelvű „Kurátori gyakorlat és diszkurzus szótárát” (http://tranzit.org/curatorialdictionary/), illetve a projekt által felvetett dilemmákat mutatják be a kutatócsoport tagjai.
______________

A projekt az 1990-es évek óta folyamatosan bővülő nemzetközi művészeti diszkurzusban leggyakrabban használt, ám korántsem egyértelmű fogalmak értelmezésére tesz kísérletet. A szótár-projekt bemutatása közben olyan kérdések is szóba kerülnek, mint: Mi a kurátor szerepe a kortárs művészetben? Mi a különbség a kurátori gyakorlat és a kurátori diszkurzus között? Importálhatunk-e egy angol nyelvű, globális diszkurzust magyar nyelvre? Ha igen, hogyan? A magyarországi, illetve a szélesebb régió művészeti gyakorlatai hogyan viszonyulnak a globális diszkurzushoz? Lehet-e ma még szótárat írni?

 Az öttagú munkacsoport tagjai a kortárs művészet, a kurátori munka, a vizuális kultúra, az etnográfia és az oktatás terültén aktív szakemberek Magyarországon: Beöthy Balázs, Erőss Nikolett, Frazon Zsófia, Lázár Eszter, Szakács Eszter.

A beszélgetés résztvevői a projekt-munkacsoport tagjai közül: Frazon Zsófia, etnográfus; Lázár Eszter, kurátor és Szakács Eszter, kurátor, a szótár szerkesztője.