Az identitásvállalás megjelenése a kultúrában

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.16.

péntek
16:00 - 18:00
Kék terem (emelet)
Fogasház - emelet


Kerekasztal-beszélgetés. Utána interaktív műhelyek.

Meghívott vendégek:

  • Kállai Henrik és András: a Sostar csoport alapító tagjai (akik eladták a cigány művészetet)
  • Bangó Roland és Varga Attila: Káva színházi Társulat, színészek (A hiányzó padtárs című szociodráma szereplői)
  • Lakatos Klára: író, festő, pedagógus
  • Nótár Ilona: író, újságíró, pedagógus (a Váratlanul és az Amit a Nő kíván című könyvek írója)

Moderátor: Papp Richárd (ELTE TáTK, kulturális antropológus, egyetemi docens).
Szervező: Nótár Ilona (ELTE TáTK, kulturális antropológia szak, meghívott előadó).

Letölthető program (PDF)

Az elmúlt húsz évben elindult egy erős igény a roma művészek részéről, hogy helyet és teret kapjanak a magyar művészeti térben, illetve megszülethessen egy írott irodalmi, néprajzi, antropológiai hagyaték. Azóta felnövekedett egy újabb generáció és az autodidakta művészek közül sokan magasan képzett alkotók lettek, illetve az integrációs hullám magával hozta a tanult művészeket.

Az identitás és a művészet közötti kapcsolat egészen sajátosan formálódik napjainkban. Alapvető kérdésként merült fel például, hogy van e, lehet-e etnicizált művészetet megnevezni? Mennyire fontos a származás és mennyire határozza meg a zenész, festő, énekes, színész, író életét? Az alkotó és az alkotás maga mennyire lehet etnocentrikus folyamat? Hogyan határozzák meg magukat a mai magyar cigány származású művészek, s mennyire fontos az alkotói munkájukban a származásuk megélése, stigmája? Mi a szerepe a most megjelenő és magas színvonalon űzött drámaszínháznak, szociodrámának, melyek központi témája alapvetően a cigány identitás és az ennek vállalása és a következményei?

Workshop:

1. csoport: Bangó Roland és Varga Attila az általuk képviselt drámajáték metódusa alapján egy iskolai szituációt képeznek le, melyben a cigány gyermek beilleszkedési nehézségeit láthatjuk és lehetünk részesei ennek.

2. csoport: Idegen és be/elfogadott létállapot megtapasztalása az anyaországban. Drámajáték Nótár Ilonával, mely azt mutatja meg, milyen kívül állónak és a közösség részének lenni a társadalomban.