Bicikliváros – Az ember és a tárgy

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.16.

péntek
15:15 - 17:15
Moziterem - kiállítótér (földszint)
Fogasház - földszint


A kortárs városi biciklizés kulturális rétegeiről

A Szabadkai Városi Múzeumban 2011. május 14. és november 15. között volt látható „A biciklisek városa – A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán” című kiállítás, amelynek anyaga 2014. április 14-től szeptember 28-ig a budapesti Néprajzi Múzeumban tekinthető meg egy, a budapesti kerékpáros kultúrát bemutató párkiállítással együtt.

A kerékpározáshoz köthető szubkultúrák között jelenleg egészen nagy az átjárás, sőt, sok esetben a bicikli már korántsem az underground, inkább a fősodorbeli kulturális tér része. Ahogyan a technológiai változások általában, ez a jelenség is csak az egyidejű társadalmi folyamatok kontextusában érthető igazán, hiszen a nagyváros kialakulásával megjelent a nagyvárosi ember és a terekkel együtt alakuló identitás problémája. A tárgyi javak kulturális kódként is működnek, amelyek nem pusztán anyagi vagy társadalmi, de metaforikus jelentéseket is generálnak.

A beszélgetés résztvevői a kortárs kerékpározás különböző vetületei mellett azt a folyamatot is elemzés tárgyává teszik, amelynek nyomán közlekedési eszközből dizájntárgy, az egyéni és közösségi identitás, a városi tér, a mozgás, a társadalmi mobilitás és a szabadság metaforája lesz. A bicikli egyszerre dizájntárgy, közlekedési eszköz, szociokulturális változások indikátora és a személyes identitás kifejezője.

Vendégeink:
Frazon Zsófia és Hermann Veronika – Néprajzi Múzeum  |  neprajz.hu
Füsun Ipek és Liptay Bálint – Balkantango  |  balkan-tango.combalkantango.facebook