Ökofalvak Magyarországon

Szimbiózis Napok 2013
2013.05.11.

szombat
13:30 - 16:30
Moziterem, kiállítótér (földszint)


Szekció előadásokkal, ökofalu-lakókkal, ökofalvakról szóló rövidfilmek vetítésével, poszterekkel.

   Az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt a fenntarthatósági vagy ökológiai elvek mentén működő életforma iránti igény, és az ezeket az elveket szem előtt tartó vidékre költözés tendenciája. E migráció egyik célpontjai az ökofalvak.

Az ökofalu-lakók célja egy, a természet környezetébe lehető leghatékonyabban és károsítás nélkül illeszkedő település létrehozása. Ennek elérése érdekében vegyszermentes gazdálkodást folytatnak, igyekeznek az építészetben, hulladékkezelésben, szennyvíztisztításban természetbarát technológiákat alkalmazni, és megújuló energiaforrásokat használni. Céljuk a helyben megélhetés, kereskedés (csere) és kikapcsolódás, a támogató-együttműködő közösségi lét; minél nagyobb autonómiára és önellátásra törekednek. A hazai ökofalvak többsége ún. 'megalkotott' (intentional) közösség, azaz: egy kisebb-nagyobb csoport tudatos törekvéseként létrehozott faluközösség.

A szekció háttereként egy ökofalu-kutatási projekt szolgál, amelybe – a vezető kutatón kívül és vezetésével – több pécsi néprajzos/antropológus egyetemi hallgató is bekapcsolódott. A program során szakmai előadásokat hallhatunk (ahol többféle tudomány képviselteti magát, mint például a néprajz, a kulturális antropológia, a környezettudomány, a társadalomföldrajz), és a meghívottak között szerepel a magyar ökofalvak néhány képviselője is.

A programot egy, a magyar ökofavakról szóló rövidfilm és a magyar ökofalvak saját anyagai (kiadványok, poszterek stb.) színesítik.

Résztvevők:
Farkas Judit, néprajz, PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék (a program házigazdája);
Giczi Barna, néprajz, a PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék volt hallgatója;
Gosztonyi Bence, kulturális antropológia - ELTE Kulturális Antropológia Tanszék
Hári Beáta, társadalom- és gazdaságföldrajz, az Öko-Völgy Alapítvány munkatársa;
Kilián Imre, a Gyűrűfű Egyesület elnöke, gyűrűfűi lakos
Takács Sánta András, környezettudomány, ELTE Humánökológia Tanszék;
Varga Judit, néprajz, a PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék volt hallgatója.