Átány: a világ legismertebb faluja

Szimbiózis Napok 2013
2013.05.10.

péntek
14:15 - 15:45
Kék terem (emelet)
emelet


Az újragondolt antropológiai falukutatás (közösségtanulmány) módszerei, lehetőségei. A várható eredményeiből mit tud profitálni a szakma, illetve maga a település?

   Hofer Tamás és Fél Edit 1950-60-as években végezte Átányon, a modern, lényegében már antropológiai jellegű közösségvizsgálatukat, melynek eredményeként több ezer tárgy és fénykép került a Néprajzi Múzeumba (az első magyarországi monografikus tárgygyűjtés eredményeként). 1969 és 1974 között, angol és német nyelven, három terjedelmes könyv dolgozta fel a falu kollektivizálás előtti (paraszti) életmódjának és társadalmának rendszerét. 2008-ban a Néprajzi Múzeum és az ELTE Néprajzi Intézetének összefogásával újraindult a kutatás. A szekcióban szó esik általában a közösségtanulmányok lehetőségeiről, érvényességéről, a megismételt terepkutatások kérdéséről, illetve – akció- és alkalmazott antropológia kapcsán – arról, hogy mit tud ebből maga a falu profitálni.

 

Résztvevők:Máté György (Néprajzi Múzeum), Marelyin Kiss József (Jelenkutató Intézet), Bali János (ELTE Néprajzi Intézet) Kemecsi Lajos (Néprajzi Múzeum), Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum)  és az ELTE Néprajzi Intézetének graduális és posztgraduális hallgatói.