Étel, Ital, Társadalom 1.0

Szimbiózis Napok 2013
2013.05.10.

péntek
17:00 - 18:00
Társalgó, kreatív tér (emelet)


Táplálkozásantropológiai előadások a MENZA* hallgatóitól

   László Zsófia átfogó, bemutató előadása a táplálkozásantropológiáról és annak kutatási területeiről. Halmi Fanni saját kutatásán alapuló előadása egy londoni pub belső életéről. Deák Viktória összefoglalója folyamatban lévő terepmunkájáról, amelyet evészavarral küzdő fiatalok körében végez.

*A MENZA az ELTE TÁTK kulturális antropológia tanszék táplálkozásantropológiával foglalkozó műhelye. Vezetője és a fesztivál MENZA szekcióprogramjainak szervezője: Bisztrai Márton.

 ▪        Kapcsolódó program: Étel, Ital, Társadalom 2.0   (szombaton 17:30-tól)

 Étel, Ital, Társadalom 1.0 – táplálkozásantropológiai előadások

László Zsófia (ELTE Kulturális Antropológia MA): Az étel értelme

A táplálkozás nem csak egy alapvető emberi szükséglet, amely elengedhetetlen az emberi test működéséhez. Az étel az egyik legfontosabb kulturális objektum, az egyetlen olyan „szimbólumrendszer", amelyet valóban el is fogyasztunk, amelyet az én részévé teszünk. Az étel gyakran összeköthető a hobbival, szenvedéllyel, élvezettel. A táplálkozás alapvető társadalmi mozgatóerő. Ki mit eszik, kivel eszik, kinek az ízlése elfogadott és kielégített, kié elutasított, ezek mind meghatározó elemei a társadalom dinamikájának, amely mentén az identitás, az emberi kapcsolatok és hierarchikus viszonyok formálódnak. A táplálkozásantropológia többek között ezekre a jelenségekre igyekszik rávilágítani.

Deák Viktória (ELTE Kulturális Antropológia MA): Az evés hatalma

Minden kornak megvan a maga szépségideálja, ami a '70-es évek óta a nyugati kultúrában leginkább a soványság értékével kapcsolódott össze. Ennek hatására nők milliói diétáznak, sportolnak szinte megszállottan, hogy e követelményeknek megfeleljenek, sokan közülük azonban olyannyira a súlyuk és az ezzel való harc rabjaivá válnak, hogy elsődlegesen az evés–nem evés dichotómiája köré szerveződik életük.

A pszichiátriában megannyi kórkép írja le a jelenséget, de arról keveset szólnak, a különféle táplálékok miképpen alapozzák meg az evészavarokat? Mit jelent az anorexia/bulimia nervosában szenvedők számára az étel, hol van az ehető/nem ehető határa, és ez hogyan rendezi a világukat?

Halmi Fanni (ELTE Kulturális Antropológia MA): A Mason's Arms hétköznapjai

A tipikus angol hely, melyet mindenki ismerni vél, aki valaha járt ott, olvasott róla vagy akár csak egy Angliában játszódó filmet is látott, nem lehet más, mint a pub. A kilencvenes években, magyar városokban is sorra nyíltak a Pub feliratot viselő éttermek, szórakozóhelyek, tovább torzítva a róla kialakult elképzelést, közhelyes mellékzöngéket kölcsönözve neki. Az tehát már önmagában is érdekes, hogy létezik egy, az angol kultúrában igen fontos közösségi szerepet betöltő intézmény, melyet az egész világ ismerni vél. Vajon milyen ez a "lerágott csont" a valóságban, képzeteink nem olyan távol állnak-e a valóságtól, mint a Bazilika a londoni Szent Pál-székesegyháztól? Másfél éves kutatással próbáltam megismerni az „igazi" londoni pubot, amely nem a turisták belvárosi skanzenje, hanem egy élő, lélegző hely, melyben a helyi közösség erősíti meg kapcsolathálóját.