A tér transzformációja és az otthonosság keresése városban, falun - émikus nézőpontból

Szimbiózis Napok 2012
2012.05.19.

szombat
10:00 - 12:00
Zöld terem
Fogasház


Az emberek legfőbb törekvése, hogy kialakítsák létezésük otthonosságát, ami egyetemesnek tekinthető. Ennek része, hogy az őket körülvevő teret a használati rutin és a tér olvasatai szintjén „domesztikálják”. De mi van akkor, ha az általuk használt tér, a – bármilyen szinten is értelmezhető – „otthonuk" fizikailag átalakul? Hogy lesz a „káoszból” újra „rend”? A városi és falusi terek átalakulásának megannyi példája érzékelhető „étikus” nézőpontból (a városrendezés példái, a vörösiszap-katasztrófa, a vállalkozások megjelenése a falusi lakókörnyezetben, stb.).

   Az ELTE Európai Etnológia PhD-program doktoranduszai, valamint a végzős néprajz mester szakos hallgatói, saját esettanulmányaik tapasztalataival arra keresik az émikus választ, hogy az emberek milyen domesztikációs technikákat alakítanak ki ezekben a helyzetekben, s egyáltalán, a településrendezéssel kapcsolatos „felsőbb szintű" döntések mennyiben vannak szinkronban az emberek elvárásaival, törekvéseivel.

Részvevők: Nagy Krisztina, Vida Réka, Kirzsa Fruzsina, Komor Judit, Schiller Katalin, Molnár Gergely, Teszler Vendel, Villangó-Török Ivett, Szabad Boglárka, Kalina Vera, Hajdu Ágnes, Korzenszky Tamás, Szotyori-Nagy Eszter, Bali János.

Moderátor: Dr. Bali János (egyetemi adjunktus, ELTE BTK)

Fotó:  Angyalföldi söröző, 1981. Gerő András-Pető Iván: Befejezetlen szocializmus. Képek a Kádár-korszakból. Tegnap és Ma Kulturális Alapítvány, Budapest, 1997, 232. kép. Fotó: Fényes Tamás.