Tollkoronák és tűzlegyezők – Boglár Lajos tárgyi hagyatéka

Szimbiózis Napok 2012
2012.05.18.

péntek
14:30 - 15:15
Moziterem
Fogasház


A tárgyak szerepe Boglár Lajos kutatásaiban. Boglár Lajos tárgyi hagyatékának sorsa, a hagyaték megmentésének bemutatása.

 Kedves tanárunk, kollégánk, Dr. Boglár Lajos 2004-ben bekövetkezett halálát követően a család tulajdonában maradt a Boglár-gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzése, karbantartása és tárolása ma már meghaladja a család lehetőségeit. Boglár professzor barátai, tanítványai – a Szimbiózis Alapítvánnyal, a Magyar Kulturális Antropológiai Társasággal és a Néprajzi Múzeummal partnerségben – összefogtak azért, hogy ez az értékes gyűjtemény méltó helyre, magyar közgyűjteménybe kerülhessen. A program során diákjai, kollégái beszélnek Boglár Lajos terepmunkáiról; az érdeklődők bepillantást nyerhetnek e kivételes tárgyi hagyatékba, és megismerhetik ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a részleteit.

Résztvevők:
- Főzy Vilma néprajzkutató (Néprajzi Múzeum, Amerika-gyűjtemény, gyűjteményvezető muzeológus
- Szeljak György kulturális antropológus (Néprajzi Múzeum, muzeológus; Szimbiózis Alapítvány)
- Rupp Anikó kulturális antropológus (Boglár Lajos kutatótársa)
- Kemény Márton kulturális antropológus-néprajzkutató (Néprajzi Múzeum, muzeológus; a http://boglar-hagyatek.blogspot.com grafikusa, szerkesztője)

Kapcsolódó linkek:

http://boglar-hagyatek.blogspot.com

„Amazónia. Utak az Indiánokhoz" – a Néprajzi Múzeum kiállítása 2012. június 24-ig még látható: http://neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=102