Odisszi táncbemutató

Szimbiózis Napok 2011
2011.05.14.

szombat
15:45 - 16:45
Hadik terem - Emeleti előadó

Táncelőadások, zenei programok 2011

Az odisszi egyike India klasszikus, templomi táncainak a keleti Orissza államból. A táncot eredetileg a templomokban adták elő az istenséget megjelenítő szobrok előtt, mára kikerült a színpadokra is, mint India gazdag kultúrájának egyik képviselője. Mladonyiczky Edit Aditi (az indiai Guru Pratap Narayan Behera tanítványa) és a Natarádzs Tánccsoport előadásában láthatnak darabokat a klasszikus odisszi táncból, illetve a győri gyerekcsoport előadásában egy klasszikus és egy bollywoodi ihletésű előadást.

Előadják: Mladonyiczky Edit Aditi és tanítványai

http://www.aditi.hu/

Mangalacharan - Hódolatajánlás Jagannáthnak, az univerzum urának, aki Orissa fő imádott istensége. A tánc virágfelajánlással kezdődik, bevezetése az elkövetkező tánc részeknek. Magában foglalja az úgynevezett „bhumi pranamot", ami a föld anyának szóló mozdulatsor, engedélyét kérve, hogy lábunkkal, táncunkkal rajta lépdelhessünk, és a trikhandi pranamot, amivel a táncos hódolatát ajánlja a Legfelsőbbnek, amikor két kezét feje fölé tartja, a Gurunak, amikor arc előtt vannak a kezek és a nézőközönségnek, amikor mell előtt tartja összeillesztve két tenyerét. Számtalan változata lehetséges, de az alap motiváltsága mindegyikben azonos.

Pallavi - Tiszta táncrész, cselekmény nélküli, követve a zene hangulatát, tempóját. Egy bimbódzó lótuszvirághoz hasonlít a tánc kezdő lépéseinek finomsága, ami a zene fokozódásával egyre szebben kinyílik, míg a legvégén teljes pompájában megmutatkozik az odissire oly jellemző szemmozgásokkal, esztétikus pózokkal és fürge lábmozgással.