Közelítések a Krisna-tudathoz

Szimbiózis Napok 2011
2011.05.13.

péntek
13:50 - 15:00
Mozaik terem - Földszint


Közelítések a Krisna-tudathoz

A tanuló évektől a házasságkötésen át a gyereknevelésen keresztül egészen a halál és a gyász feldolgozásáig „Krisna-tudat: az nem csupán egy vallás, hanem az egy életmód.” (részlet a Krisna c. filmből)

Előadók: Lakatos Dóra és Sipőcz Diána 

Talán kevesen tudják, de a Krisna-hívők egy része családos szerzetes. Hogy ez mit is jelent, s hogyan valósul meg egy hívő ember életútja során, erről szól majd a beszélgetésünk. Elindulunk a fiatal, tanuló évektől – mivel a legtöbb szerzetes ebben az életkorban, időszakban került kapcsolatba a Krisna-tudattal – utána a párválasztás módjáról és nehézségeiről fogunk beszélni, majd a családos életről, illetve a gyermekekről, akik a közösségben nevelkednek, Krisna-tudatban. Az út végén pedig ott a halál és a gyász, s ennek feldolgozása.

Az antropológus mindig viszi a batyujában saját életútját is, egy kutatás nem kerülheti ki önmaga történetét sem, ezért beszélgetésünk során szó lesz természetesen a kutatók történetéről is, beilleszkedésről, s arról, hogyan építettük be mi magunk kutatói életutunkba a Krisna-tudatot, hogyan lehet kint és bent élni egyszerre. Valláskutatás a kulturális antropológia szemszögéből, nehézségek, kudarcok és sikerek. Múlt, jelen és jövő.