Ír táncház élőzenével – a Bran együttessel

Szimbiózis Napok 2010
2010.05.15.

szombat
17:00 - 18:00
Hadik terem (emeleti előadóterem)


„Írországban a táncházakat Céilí-nek hívják és a set táncot a fiataloktól egészen a kilencvenéves lelkes bácsikig és nénikig mindenki táncolja. Vannak kedvenc settek mint például a Plain, Connemara, Caledonian, Castle és a Corofin-Plain Set amiket egy héten többször is végigtáncolnak. Az ír set tánc sajátossága, hogy négy pár táncol együtt és ez kitűnő alkalom arra, hogy a lányok a többi fiúval is táncoljanak! Ha egy párossal kevesebb van az sem baj, csak egy lelkes párnak mindent kétszer kell csinálnia. Egy set táncban általában 4, 5, 6 vagy még ennél is több figura van amik között egy taps szünetet tartanak. A táncházakat általában egy Breton tánccal zárjuk."

A Bran együttes 1993 óta a magyarországi ír zenei élet egyik legfontosabb résztvevője, rangos népzenei rendezvények és fesztiválok állandó szereplője. A zenekar legfőbb erénye, hogy az általuk játszott dallamokat saját írországi gyűjtéseik anyagából válogatják össze - így képesek arra, hogy a hagyományos ír zenét teljes sokszínűségében mutassák be: repertoárjukon megtalálhatóak a vidám kocsmadalok mellett a balladisztikus hangulatú ír- és angol nyelvű énekek, a régi hárfás hagyomány dallamai és a virtuóz hangszeres játékot igénylő, friss tempójú népi tánczenék is.

Az együttes koncertjei kulturális események, melyeken az ír zene és tánc mellett a szigetország történelme, mitikus hagyományai, folklór és mesevilága is megelevenedik. A koncertezés és a koncerteket gyakran kísérő diaképes előadások mellett az együttes fesztiválok szervezésével (Mesefesztivál Veszprémben, Immram fesztiválok a Jókai-klubban, Ír kultúrális napok - Pán-kelta fesztivál) és nyári Ír kultúrális tábor megrendezésével is népszerűsíti Írországot.

A zenekar programjában az ír zenék és mesék mellett egyre több breton és ószirmi dallam szerepel a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. (A bretonok Franciaország északnyugati csücskében élnek, a Bretagne-félszigeten, kultúrájuk (ugyanúgy, mint az íreké) részben kelta eredetű. Az ószirmi anyag egy XVII. századi, Erdélyből származó kódex képeinek megfejtéséből származik - a kódex talányos rajzai hatalmas mennyiségű, eddig ismeretlen dallam- és mesekincset rejtenek. A könyv tartalma valamint az ír- és breton hagyományok közötti meghökkentő rokonság eredete egyenlőre tisztázatlan.)

www.bran.hu