Alternatív zenei szubkultúra helyzete Magyarországon (Budapesten)

Szimbiózis Napok 2008
2008.05.17.

szombat
20:00 - 21:30
Vetítőterem
DocuArt

Előadás BLOKK
Szubkultúrák

Egyre több tehetségkutató (ABC, Emergenza, MetalChamp) indul Magyarországon, és megindult egy egységes támogatási rendszer (PANKKK Könnyűzenei támogatás) is a magyar feltörekvő, amatőr zenekaroknak, kluboknak. Emellett több hazai médium is felismerte, és foglalkozik az úgynevezett underground zenei élet szereplőivel.  Az érem másik oldalán viszont egyre több élőzenés klubot (Süss fel Nap, Kultiplex, Westbalkán) zárnak be, kevés hely tud biztosítani fellépési lehetőséget a kevésbe ismert zenekaroknak. Sokan elégedetlenek, kiábrándultak, hogy Magyarországon nincsen alternatív kultúra, ha van is akkor nem működik annyira hatékonyan, mint példának felhozott külföldi nagyvárosokban. Mi lehet a baj forrása? Merre induljunk el?

A kerekasztal-beszélgetés témái:

  • Hol húzódik meg a határ a mainstream és az underground a magyar könnyűzenei életben? Mit takar az alternatív jelző a hazai kultúrában?
  • Mik a lehetőségei egy ambiciózus zenekarnak ma Magyarországon? Mért megy sok zenekar külföldi kiadóhoz?
  • Milyen szerepet kellene vállalnia a sajtónak az underground kultúra népszerűsítésében?
  • Mit tehetnek a zenészek, szervezők a gerillakampányon kívül (DIY-DoItYourSelf, önmenedzselés, internet...), hogy minél több emberhez eljusson a zenéjük, rendezvényük?
  • Hazai független, kis kiadók helyzete, nehézségei...

A beszélgetést vezeti: Ladányi Norbert
Meghívott vendégek: Hó Márton (újságíró - Magyar Narancs, zenész),  Jakab Zoltán (zenész, koncertszervező)